WAT JE MOET WETEN VOOR HET REGELEN VAN BOUWTEKENINGEN

Zin in een kleine verbouwing of heb je de bouwkunidge tekeningen van jouw pand nodig voor een omgevingsvergunning? De meeste mensen beschikken niet over de bouwtekeningen van hun woning, maar hebben die op een gegeven moment wel nodig. Gelukkig worden er in het gemeentearchief wel bouwtekeningen opgeslagen. Deze kunnen ten alle tijden opgevraagd worden voor het maken van een kopie. Het kan ook wel dat de orginele bouwtekeningen niet te vinden zijn, omdat tijdens de Tweede Wereloorlog door brandstiching en waterschade veel zijn vernietigd. Mocht het nu zo zijn dat jij jouw originele bouwtekening nodig hebt, dan zou je het volgende kunnen doen om over deze te beschikken.

Bouwtekeningen zijn meer dan alleen letterlijk een tekening van het gebouwde. Het bevat ook een situatietekening, perceeloverzicht, doorsnedetekeningen, geveltekeningen, sonderingsrapport, constructietekeningen, en detailtekeningen. Deze kunnen allen los van elkaar opgevraagd worden.

Aanvraag proces bouwtekeningen

Voor het aanvragen van een bouwtekening zijn er enkele stappen die jij kan volgen. Alvorens je deze wil aanvragen zou je eerst moeten informeren als de tekeningen waar jij naar op zoek bent daadwerkelijk in het systeem voorkomen. Het zou ook kunnen dat jouw tekeningen al zijn gedigitaliseerd. Afhankelijk van jouw locatie kan het dan voorkomen dat je met een USB jouw tekeningen kan ophalen. Hieronder de stappen van het aanvraagproces:

  1. weet welke tekeningen je nodig hebt
  2. maak een afspraak met de gemeente waar jouw tekeningen zijn opgeslagen
  3. kies de nodige bouwtekening(en)
  4. maak een kopie, scan, of foto van de nodige bouwtekening(en)

Wanneer is een bouwtekening eigenlijk nodig?

Met een bouwtekening kan je een visiueel beeld vormen van het geen je zou willen veranderen aan de huidige situatie. Voor de constructeur, aannemer, tegelzetter of schilder is het ook makkelijker te starten met een verbouwing als de bestaande situatie ergens is vastgelegd. Los van de gemakkelijkheid is het ook handig dit te hebben. Een bouwtekening kan nodig zijn om:

  1. te voldoen aan de gestelde wet –en regelgevingen (vergunning)
  2. het ontwerp van een verbouwing goed in kaart te brengen (ontwerp)
  3. duidelijk aan te geven wat verbouwd zou moeten worden (communicatie)

Voor nieuw schilderwerk bijvoorbeeld kan je dan heel gemakklijk met jouw tekening bij de schilder Almere binnen stappen en vragen naar een vrijblijvende offerte of informtie over de hoeveelheid verf die nodig zou zijn.

Vergunning

Als je een nieuw pand hebt gekocht en die zou willen verbouwen heb jij daar een omgevingsvergunning voor nodig. Voor het aanvragen van zo een vergunning zijn er ook een aantal tekeningen nodig zoals plattegronden, gevels, doorsnedes, situatietekeningen, detailtekeningen, en constructietekeningen.

Ontwerpen

Voor het uitbouwen aan een hoofdgebouw is er soms geen vergunning nodig. Dit hangt af van de manier hoe de uitbouw wordt uitgevoerd. Voor het maken van de nieuwe plattegrond tekening zullen de oude tekeningen, indien deze nog niet ter beschikking zijn, opgevraagd moeten worden.

Communicatie

Met een bouwtekening kun je makkelijker naar een nieuwe aannemer stappen en hem jouw wensen laten zien. Met de bouwtekeningen weet de aannemer precies waar een wand zou moeten staan, hoe hoog en dik die zou moeten zijn. Het kan dus gebruikt worden om het bouwtraject te plannen.

Ongeacht de reden waarom je een bouwtekening nodig zou hebben zou je op www.bouwadviesshop.nl terecht kunnen voor alle informatie.


Geef een reactie