Gazastrook

De Gazastrook is 360 km2 iets groter dan tweemaal het eiland Texel. Er wonen 1,5 miljoen Palestijnen.

De macht is in handen van Hamas, de partij die democratische verkiezingen in 2007 heeft gewonnen, maar daarna ruzie met andere partijen heeft gekregen en nu alleen regeert. Omdat Israel het als een terroristische organisatie bestempelt, heeft Israel de Gazastrook volledig van de buitenwereld afgesloten. De zee, het luchtruim, de grenzen met Israel worden dichtgehouden. Alleen over de grens met Egypte mag zeer beperkt gereisd en ingevoerd worden. Israël bepaalt wat er ingevoerd mag worden.

Volgens de Verenigde Naties voltrekt zich een humanitaire crisis in de Gazastrook. Israël laat slechts 40% van wat er nodig is aan basisvoedsel toe, net voldoende om de mensen niet van honger te laten sterven. Veel kinderen raken ondervoed en lopen daardoor blijvende beschadigingen op. Er zijn onvoldoende medicijnen waardoor veel patiënten komen te overlijden. Via tunnels tussen de Gazastrook en Egypte proberen de Palestijnen goederen die door Israël niet toegelaten worden naar binnen te bringen. Het gaat om zaken als schriften, bepaald soort voedsel, medicijnen en bouwmaterialen.

Oorlog ‘Cast led’ = Gegoten lood
In januari 2009 heeft het Israelische leger een aanval uitgevoerd op de Gazastrook met zware bombardementen. Daarbij is ook witte fosfor gebruikt onder andere tegen een voedselopslagplaats van de Verenigde Naties. In deze oorlog zijn bijna 1400 Gazanen omgekomen waarvan 264 kinderen. Aan Israëlische kant vielen 13 doden. In een tijdsbestek van 18 dagen werden 20.000 gebouwen in de Gazastrook verwoest. Veel ervan liggen nog steeds in puin, omdat Israel via de grensposten geen bouwmaterialen toelaat.